Sibiu-Costinești. Retur. Deplasare.

Iar pentru că e vară, a venit vremea unui alt cadru. Sezonier.

Iar pentru că pentru tineret există un număr redus de stațiuni destinate în mod expres lor, a venit vremea pentru Costinești. (Sau Stinești, precum se poate foarte ușor citi pe o structură înaltă dintr-un soi necunoscut mie de piatră, ascunsă după mai masivele pensiuni de lângă lac. Se pare să lui Co i s-a făcut prea cald şi a luat trenul înapoi acasă. Probabil s-a topit pe drum, iar astfel recuperarea lui a devenit brusc irealizabilă.)

E imposibil să treci prin staţiune fără să treci pe vestita “Alee a Foamei”, cum e cunoscută printre localnici. În fine, denumirea aleii e cel puţin bizară. Asta fiindcă declanşează orice, numai senzaţia de foame nu. Treci pe alee şi vezi un bărbat scund, nu tocmai în floarea vârstei şi nu tocmai cu măsura mică, ba nici măcar cea medie la pantaloni, cu un maieu negru ud pe jumătate, din motive total necunoscute… îl vezi – ba nu, îl auzi cum urlă, o dată la câteva secunde (probabil are vreo alarmă care îi declanşează această… exteriorizare a plăcerii de a tăia carne pentru shaorme):

Eeeeeeeeeeeep! Ep, ep, Eeeeep!

Semnificaţia e cel puţin pentru mine o enigmă. O fi vreun ritual de chemare a clienţilor, vreun descântec prin care carnea se pătrunde mai repede şi mai… frumos. Numai el poate şti.

Mergi mai departe, pe aceeaşi alee şi dai de vreo cinci tejghele care servesc…

Hamsie calde, hamsie calde, poftiiiiţi la hamsie calde!

În spatele celor cinci tejghele se află cinci domnişoare… strategic alese, evident. Dar inteligenta strategie e eclipsată de mirosul caracteristic al produselor: ameţitor, înţepător, care nu prea are şanse, nici ea, să producă “foame”.

Cam aşa, multă mâncare, dar nimic de mâncat. Gusturile nu se discută, desigur. 🙂

După ce părăseşti zona care îţi creşte apetitul fără niciun fel de discuţie (sarcasm detected), dai de magazine, tarabe sau cum doreşte fiecare să le numească. Să le numim, totuşi, cu o uşoară exagerare, magazine. Jucării, magneţi de frigider, creme pentru protecţie solară, ochelari…

Ochelari.

La unul din magazinele care pun la vânzare ochelari la nemaiîntâlnitul preţ de zece leuţi e un tânăr, tipul care e veşnic întâlnit în cluburi, la “cele mai nebune petreceri de pe malul mării”, cu ochelari stil aviator şi şapcă albastră, a cărui cozoroc e elegant îndreptat spre spate. Tânărul e chiar vânzătorul. Observă, probabil, eşecul pe ziua respectivă şi caută alternative. În fundal se aude Rude Boy, piesa Rihannei. Asta e, bineînțeles, oportunitatea, șansa zilei, așa că începe să se miște pe ritmul melodiei. Însă nu cu tot corpul. Are un stil de dans tipic: mâinile îi sunt așezate deasupra capului, iar de cele mai multe ori le duce înainte și înapoi (în mod alternativ, pentru a fi original), însă pot fi observate și mișcări de rotație, foarte complexe; își mai mișcă și șoldurile, că doar Rihanna îl cheamă spre a fi rude… Ochii sunt caracteristic închiși. Melodia ajunge la sfârșit. Reveria ia, și ea, sfârșit. Tipul se întoarce la muncă, doar e om serios.

Faci doar doi pași și sesizezi o ușoară discrepanță între ce auzi acum și ce auzeai când erai mai înapoi cu doi pași. Împreună cu ritmurile… orientale, total nelipsite, și beat-urile verii românești auzi un sunet de vioară.

Un om în vârstă stă pe trotuar, cu picioarele așezate turcește, are în dreptul lui un cântar roșu, puțin ruginit, de cealaltă parte – cutia viorii și în mână – vioara. Și cântă. Și te poți cântări cu un leu la el. Banii sunt depozitaţi în cutia instrumentului muzical.

După toate astea (dar și până la ele) rămâi doar cu o vagă senzație de sufocare, căci pe acolo, aerul ușor respirabil e un lux pe care nimeni nu și-l permite. 🙂

Ei bine, de fapt, în esenţă, e bine în Costineşti. E o locaţie intersantă, plină de poveşti nespuse şi care, cel mai probabil, vor rămâne acolo…

rasaritul-epavei-la-costinesti-0-6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s